کد مطلب: 346778
دانا گزارش مي دهد؛
حجاب در چنگال مدرنيته؛ سوغات شوم رضاخان از غرب با زور سرنيزه!
تاریخ انتشار : 1403/10/17 13:45:19
نمایش : 102
طرح کشف حجاب، با ظاهر «اصلاحات اجتماعي» در دوران رضاخان، نه تنها به دنبال تغيير ظاهر جامعه بود، بلکه سعي در تحميل فرهنگي غربي بر ايرانيان داشت. اما اين قاپيدن هويت، با واکنش‌هاي قاطع و مقاومت مردمي مواجه شد که هرگز حاضر به کنار گذاشتن نمادهاي فرهنگي و مذهبي خويش نبودند.

به گزارش هفت چشمه به نقل از خبرنگار سياسي شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ ۱۷ دي ماه، سالروز اجراي يکي از بحث‌برانگيزترين سياست‌هاي دوره پهلوي، يعني طرح کشف حجاب در سال ۱۳۱۴، به دستور رضاخان پهلوي است. اين اقدام که به‌طور رسمي به عنوان يکي از اصلاحات اجتماعي معرفي شد، در واقع طرحي استعماري با هدف هويت‌زدايي از جوامع اسلامي و ترويج سبک زندگي غربي در منطقه بود. اين سياست نه تنها به تغييرات ظاهري در پوشش زنان منجر شد، بلکه تأثيرات عميقي بر ساختار اجتماعي و فرهنگي ايران گذاشت.

زمينه‌هاي تاريخي

پس از جنگ جهاني اول، ايران تحت تسلط قدرت‌هاي استعماري و به ويژه انگليس قرار داشت. حضور مهاجمان استعماري در منطقه به همراه نگراني از گرايش جامعه فقير ايران به کمونيسم، فشار براي اجراي اصلاحات سطحي را افزايش داد. انتخاب رضاخان به عنوان يکي از دست‌نشانده‌هاي نظامي براي رساندن اين اصلاحات به اوج خود، در اين راستا محقق شد. او در مقايسه با ديگر همتايان خود در ارتش قزاق، نسبت به ارزش‌هاي جامعه اسلامي ايران بي‌ريشه‌تر و لاقيدتر بود.

سفر رضاخان به ترکيه و تأثيرات آن

ريشه‌هاي سياست کشف حجاب را مي‌توان در سفر رضاخان به ترکيه در خرداد ۱۳۱۳ يافت. او به دعوت محمدعلي فروغي، سفير ايران در ترکيه، به اين کشور سفر کرد و از نزديک با دستاوردهاي مدرنيزاسيون آتاتورک آشنا شد. بازگشت او با تصميمي براي مدرن‌سازي اجباري ايران همراه بود که در رأس آن تغيير پوشش و سبک زندگي زنان قرار داشت. رضاخان مدعي بود که تغيير در لباس و پوشش منجر به تحولات فرهنگي و اجتماعي لازم خواهد شد که براي پيشرفت و توسعه کشور ضروري است.

سياست‌هاي اجرايي

حذف حجاب تنها يکي از اقدامات متعدد رضاخان براي تحميل مدرنيزاسيون به جامعه سنتي و مذهبي ايران بود. او استفاده از کلاه شاپو براي مردان را الزامي کرد و هرگونه مخالفت با اين دستور را سرکوب کرد. علاوه بر اين، استفاده از لباس روحانيت نيز محدود و مشروط به اخذ اجازه رسمي شد. رضاخان همچنين با بخشنامه‌هايي، برگزاري مجالس عزاداري و روضه‌خواني را محدود کرد و حتي مانع استفاده از چادر و حجاب در مدارس شد.

واقعه مسجد گوهرشاد

اجراي قوانين مربوط به تغيير لباس و حجاب با مقاومت شديد از سوي علما و مردم روبرو شد. در مشهد، دستور تغيير لباس و استفاده از کلاه شاپو به واکنش‌هاي شديدي از سوي جانبداران مذهبي انجاميد که سرانجام به اعتراضات گسترده‌اي در مسجد گوهرشاد منجر شد. اين اعتراضات با سرکوبي خونين از سوي نيروهاي نظامي شاه مواجه شد و به کشته و زخمي شدن تعداد زيادي از مردم منجر گرديد.

پيامدهاي اجتماعي و فرهنگي

اجراي طرح کشف حجاب، تغييرات عمده‌اي در فرهنگ اجتماعي ايران به همراه داشت. بسياري از زنان ايراني که مايل به پذيرش اين تغييرات نبودند، خانه‌نشين شدند و براي مدتي طولاني در اعتراض به اقدامات حکومت رضاخان از شرکت در فعاليت‌هاي اجتماعي خودداري کردند. همچنين، به دليل اين سياست‌ها، بسياري از خانواده‌ها حاضر به فرستادن فرزندان دختر خود به مدارس نشدند، چرا که ديدگاه تغيير لباس و پوشش را مخالف با ارزش‌هاي سنتي و مذهبي خود مي‌ديدند.

نتايج و اثرات دراز مدت

سياست کشف حجاب و ديگر اصلاحات رضاخان در نهايت به نوسانات اجتماعي و فرهنگي شديدي منجر گرديد که بذر نارضايتي و مخالفت عمومي با حکومت پهلوي را کاشت. اين نارضايتي‌ها به شکلي اساسي‌تر در جريان انقلاب اسلامي ۱۳۵۷ به اوج خود رسيد و به سقوط کامل سلطنت پهلوي انجاميد. با اين حال، تجربه کشف حجاب به عنوان يک درس تاريخي مهم، همچنان تأثيرات خود را بر سياست‌ها و فرهنگ اجتماعي ايران حفظ کرده است.

کشف حجاب


در واقع طرح کشف حجاب که با پوشش و بهانه «اصلاحات اجتماعي» به اجرا درآمد، کوششي براي تحميل يک هويت جديد و واردات فرهنگ غربي به ايران بود که با مقاومت و مخالفت شديد مردم روبرو شد.

درک عميق‌تر از اين سياست‌ها به ما کمک مي‌کند تا دريابيم چگونه منافع استعماري و تغييرات سطحي فرهنگي مي‌توانند به شکاف‌هاي عميق اجتماعي منجر شوند که آثار و پيامدهاي آن همچنان در جامعه امروزي ايران قابل مشاهده است.

اين تجربه تاريخي نشان مي‌دهد که تغييرات فرهنگي و اجتماعي بايد با احترام به ارزش‌ها و باورهاي جامعه صورت گيرد تا به جاي ايجاد شکاف، به همبستگي و پيشرفت منجر شود.

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg